Gündem

ATAŞ, YARIM KALAN İNŞAATLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri’de artan maliyetler dolayısıyla yapıların tamamlanamadığını kentin “inşaat çöplüğüne” döndüğünü belirtti. Tamamlanamayan, yarım kalan yapılar arasında yer alan okullara da dikkat çeken Ataş, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sorular yöneltti ve cevap istedi.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş,  artan maliyetler nedeniyle başta okul inşaatları olmak üzere yarım kalan yapıları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

BU TABLO KAMUNUN ZARARINA SEBEP OLMAKTADIR

“Ülkemiz derin bir ekonomik kriz içindedir. Bu olumsuz ekonomik koşullar her sektörü etkilediği gibi kamuya iş yapan müteahhitleri de olumsuz etkilemiştir” diyen Milletvekili Ataş, “Kamuya iş yapan müteahhitler yüklendikleri işlerin uzun süreli ve çoğunun fiyat farksız olması ya da fiyat farklarının artan piyasa koşullarına göre çok yetersiz kalması nedeniyle sektör olarak ciddi sıkıntı yaşamaktadırlar. Özellikle kamu müteahhitlerinden yüzde 400-500 artan maliyetleri karşılamalarını beklemek hükümet olarak bu sektörün iflasını talep etmekten farksızdır. Sektördeki bu bozulma sadece müteahhitleri etkilemekle kalmayıp bu sektörde çalışan işçileri, alt yüklenicileri, tedarikçileri ve kredi kullanılması dolayısıyla finans kuruluşlarını da etkileyecek ve sonuçları itibari ile piyasada onarılamaz yaralar açacaktır. Ayrıca kamuya iş yapan müteahhitlerin dışında işi alan kamu kurumları da bozulan bu yapının olumsuzluklarından etkilenecektir. En temel olarak kamuya ait işlere girecek firma sayısının azalması kamunun yaptırdığı işlerin maliyetlerine de yansıyacaktır. Örneğin Kayseri’de önceden 10-15 firmanın girdiği ihalelere şu an 3-4 firma katılırsa katılımın başarılı olduğu düşünülmektedir. Çoğu ihaleye katılım ya olmamakta ya da 1-2 firma düzeyinde gerçekleşmektedir. İhaleye katılım azlığı kamu ihalelerinde rekabeti neredeyse ortadan kaldırmıştır. Bu da kamunun zararına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.

PİYASA KOŞULLARINI SAĞLAYACAK FİYAT FARKLARININ VERİLMESİNİN ELZEM

Yaşanan sıkıntılar nedeniyle piyasa koşullarını sağlayacak fiyat farklarının verilmesinin elzem olduğunu dile getiren İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “Nitekim fiyat istikrarındaki bu bozulmanın sonuçlarına katlanması da kamu müteahhitlerinden beklenemez. Kaynak yetersizliğini sebep göstererek fiyatların 4-5 katına çıktığı işleri sembolik fiyat farkları verip kamu müteahhidinin bitirmesini beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Ancak bu fiyat farkı verilemiyorsa dahi müteahhitlere şartsız fesih hakkının tanınması gereklidir” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 400-500 ARTAN MALİYETLERİN SORUMLUSU KAMUYA İŞ YAPAN MÜTEAHHİTLER MİDİR?

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, yaşanan sorunlara dikkat çektikten sonra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a  bazı sorular yöneltti ve cevap istedi. İşte Milletvekili Dursun Ataş’ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan yazılı olarak yanıt istediği  o sorular: Kamuya iş yapan müteahhitlerin yaşadıkları bu sıkıntıyı gidermek hem de kamunun daha çok zaman ve kaynak kaybına sebep olmamak amacıyla piyasa koşullarını sağlayacak bir fiyat farkı verilmesi düşünülmekte midir? İnşaat sektöründe yüzde 400-500 artan maliyetlerin sorumlusu kamuya iş yapan müteahhitler midir? Eğer değillerse bu fiyat istikrarsızlığının bedeli neden kamuya iş yapan müteahhitlere yüklenmektedir? Kamu müteahhitlerinin sorunlarına çare bulmak adına iki kez kararname çıkarmış; ancak çıkan kararnameler sektörün sorunlarını çözmekten çok uzak kalmıştır. Bu sorunları artık tamamen çözecek üçüncü düzenleme çıkarılacak mıdır? Kamuya iş yapan müteahhitlerin olası iflasları halinde yaşanılacak işsizlik sorunu, kredilerin ödenememesi, kamunun işinin yarım kalması ve benzeri sorunlar göz önünde bulundurulmakta mıdır? Kamu ihalelerine katılan firma sayılarının sürekli azalması sebebiyle, rekabet azalıp kamunun zarara uğradığı açıktır. Bunun önüne geçmek için ne düşünülmektedir? Kamuoyunda bilinen ve sürekli hükümet tarafından korunan beş müteahhitlik firmasına her türlü kolaylık yapılırken diğer kamuya iş yapan müteahhitlerin sorunlarına seyirci kalınmasının sebebi nedir? Kayseri’de artan maliyetler dolayısıyla yapılar tamamlanamamış, Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüştür. Özellikle yarım kalan yapılar arasında okullar bulunmaktadır. Eğitim döneminin başlamasına çok az bir zaman kala bu inşası yarım bırakılan okullar nasıl bitirilecektir?