İç Hastalıkları Uzmanları uyarıyor "Artık kolon kanseri genç yaşlarda etki göstermeye başladı".
Peki bu sinsi hastalığın belirtileri nelerdir?
Birçok kişide ilk başta semptomlar görülmez. Semptomlar ortaya çıktığında, bunlar büyük ihtimalle kanserin boyutuna ve kalın bağırsaktaki yerine bağlı olacaktır. Kolon kanseri belirtileri şunları içerebilir:
-Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, örneğin daha sık ishal veya kabızlık
-Rektal kanama veya dışkıda kan
-Karın bölgesinde kramp, gaz veya ağrı gibi devam eden rahatsızlıklar
-Dışkılama sırasında bağırsağın tamamen boşalmadığı hissi
-Halsizlik veya yorgunluk
-Çabalamadan kilo vermek
Bu sorunlardan herhangi birine sahipseniz uzmanlardan yardım almanız gerekmektedir. Erken tanı her zaman hayat kurtarır.
Kolon kanseri nasıl tedavi edilir?
Kolon kanseri tedavisi, kanserin evresi, türü ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Kolon kanserinin 0, 1 ve 2. evrelerinde bir cerrahın kanserli polipleri ameliyatla alması sıklıkla mümkündür. Ameliyat, kolon kanserinin en yaygın tedavisidir. Farklı kolon kanseri ameliyatları ve prosedürleri vardır. Ayrıca yayılmış veya tekrarlayan kolon kanseri tedavisi aşağıdaki uygulamaları da içerebilir:
Kemoterapi: Doktorlar, tümörleri küçültmek ve kolon kanseri semptomlarını hafifletmek için kemoterapi ilaçlarını kullanabilirler.
Hedefli terapi: Bu tedavi, kolon kanseri hücrelerinin büyümesine ve çoğalmasına yardımcı olan genleri, proteinleri ve dokuları hedef alır. Hekimler genellikle monoklonal antikor terapisi adı verilen bir tür hedefli terapi kullanır. Bu terapi, kanser hücrelerindeki veya kanser hücrelerinin büyümesine yardımcı olan hücrelerdeki belirli hedeflere bağlanan laboratuvarda oluşturulmuş antikorları kullanır. Antikorlar kanser hücrelerini öldürür
Kanser metastaz yapmışsa kemoterapinin yanı sıra kolostomi, ablasyon tedavisi, hedefe yönelik tedavi, immünoterapi de uygulanabilir.