Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası Üyesi Aşkın Genç, son yıllarda artan uyuşturucu madde kullanımı oranlarına dikkat çekti.
Türkiye’de son yıllarda uyuşturucu kullanımındaki artış tehlikesinin altını çizen Genç, Gençlerimiz, hatta çocuklarımız her geçen gün zehirleniyor. Ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi seçim bölgem Kayseri’de de uyuşturucu kullanımda gözle görülür bir artış var” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INCB) raporunda Türkiye’deki uyuşturucu ticareti ve kullanımının katlanarak arttığının ve eroinin yanı sıra metamfetamin kullanımının da yükseldiğini kaydeden Genç, “2021 yılında Türkiye’de ele geçirilen eroin miktarı 22,5 tonken; 2020 yılında bu miktar 13,2 tondu. Bu da bir yılda yüzde 70 daha fazla eroin bulunduğunu ortaya çıkarmaktadır. Yakalanma oranlarıyla kullanım oranları arasındaki ilişkiyi dikkate aldığımızda tablo gerçekten çok vahim” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler’in yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin yayımladığı “Metamfetamin Türkiye’de ve Dünyada Kullanımı” başlıklı raporundan da oranları paylaşan Genç, 2016 yılından sonra Türkiye’de her geçen yıl metamfetamin yakalama miktarlarında artış yaşanıyor. 15-24 yaş arasında uyuşturucuya başlama oranı artıyor. Uzmanlardan, ilgili raporlardan ve araştırma sonuçlarından derlenen bilgilere göre Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 8’e kadar düştüğü ortaya çıkmıştır. Türkiye, uyuşturucu ve türevi maddelerin kullanımı nedeniyle 18 yaş altı ölümlerde Avrupa’da ilk sıradadır” ifadelerini kullandı.
Kayseri’de de vahim bir tablonun yaşandığını belirten Genç, “Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de bir aileyle görüştüm. Çocuklarının uyuşturucu bağımlısı olduğunu söylediler ve yardım istediler. Buna benzer çok fazla örneği Kayseri’de görüyoruz. Çocuklarımız günden güne bu bataklığın içine çekiliyor. Ülkemiz, son 10 yılda uyuşturucu ana rotası haline gelen Balkan Rotası’nın tam ortasında. Afganistan ve İran’dan gelen uyuşturucu Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk ediliyor. Bu rota da Türkiye’de madde kullanımının önünü açıyor. Özellikle Afganistan’dan gelen düzensiz göçün Türkiye’de uyuşturucu ticaretinin artmasında büyük payı var” ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Genç, Bakan Fahrettin Koca’ya şu soruları yöneltti:
1- Uyuşturucu kullanımı nedeniyle AMATEM’lere son 5 yılda kaç kişi başvurmuştur? Bu başvuruların yıllara göre dağılımı nedir?
2- Son 5 yılda kaç kişi hastanelere uyuşturucu tedavisi için başvuruda bulunmuştur?
3- Son 5 yılda Kayseri ilinde kaç kişi hastanelere uyuşturucu tedavisi için başvuruda bulunmuştur?
4- SGK, son 5 yılda uyuşturucu tedavisi için ne kadar harcama yapmıştır? Bu harcamanın yıllara göre dağılımı nedir?