Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayseri İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda 6 Şubat Asrın Felaketi Anma Programı düzenlendi.

Başkan Büyükkılıç, program öncesi AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm ile birlikte Asrın Felaketi 6 Şubat Depreminin hafızalardan silinmeyen fotoğraf karelerinin yer aldığı Fotoğraf Sergisi’ni ziyaret etti.

Anma Programına Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Haldun Taşan, AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy, AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, deprem bölgesinde isimsiz kahraman olan kamu, kurum ve kuruluşları ile sivil toplum teşkilatlarının arama, kurtarma personelleri katıldı.

“Kayseri’mizin Güzel İnsanları İyi Ki Varsınız”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ‘sözün bittiği yer’ diye nitelendirilen bir ânı yaşadıklarını ifade ederek, “Kayseri’mizin bu tablo karşısında yapmış olduğu çalışmalara kelimeler yetmez. Kayseri’mizin güzel insanları sizler iyi ki varsınız. Allah sizlerden razı olsun. Hep bahsediliyor ya Kayseri’miz hayırseverliği ile anılır, paylaşılır, hakikaten asrın felaketi olarak nitelendirilen bu tablo karşısında bir sınav verdik. 50 bine yakın canımız gitti, 100 binlere yakın yaralılar oldu, tedavileri için gayretler gösterildi, bu acı tablo karşısında kelimelerin bittiği bir ânı yaşıyoruz” diye konuştu.

Saat 04.17’de depremle uyandıklarından ve sonrasında yaşananlardan bahseden Başkan Büyükkılıç, depremin yaralarını sarmak adına gıdadan giyime, alt yapıdan temizlik hizmetlerine, sağlık hizmetlerinden, konteyner kent ve çarşıya kadar yardım ve hizmetleri depremin ilk anından itibaren gerçekleştirdiklerini anlattı.

Büyükkılıç, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet büyükleri tarafından Kayseri’ye teşekkür edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Kayseri’mizin insanı ay yıldızlı Türk bayrağımızın altında birliğin, beraberliğin, dayanışmanın fedakârlığın sembolü olan bir şehirdir. Sizleri alnınızdan öpüyorum. Sizlerin hizmetkârı olmak, bir ağabeyiniz, bir hizmetkârınız olarak ekibimizle birlikte sizlere hizmet etmekten onur duyuyoruz. Sayın Valimize ayrı bir parantez açmak istiyorum. Kayseri’den gittiği andan itibaren nereye gitsek o bölgelerde sorduğumuzda hep Sayın Valimizin ve Kayseri’mizin ismi zikredildi. Sayın Valim iyi ki varsınız, iyi ki Kayseri’mize gelmişsiniz.”

Başkan Büyükkılıç, Duygu Dolu Anlar Yaşadı

Deprem bölgesindeki anısını duygu dolu anlar yaşayarak anlatan Başkan Büyükkılıç, “Çok anılar olduğunu benim için en dramatik olanı Afşin’de 6 aileden ferdin cenaze namazını kıldırmak bana nasip oldu. Birinci depremde hasar görüyorlar, annesi kuzularını yanına toplayıp, hep beraber olalım bir arada olalım diyor, ikinci depremde hepsi rahmetli oluyor. Anlatacak çok şey var, sizleri seviyoruz, sağ olun, Allah’a emanet olun” dedi.

“Savaşa Gider Gibi Gittiniz”

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de “Buradan baktığımda karşımda gerçekten kahramanları görüyorum. Neredeyse bu salonun tamamı deprem bölgesinde bulundu. Deprem bölgesinde mücadele etmedi adeta savaş yaptı. Savaşa gider gibi gittiniz. Günlerce, gecelerce orada mücadele ettiniz. Yüzünüzün akıyla da çıkıp geldiniz” dedi.

Çiçek, ‘Büyükşehir Belediye Başkanımızın anlattığı gibiydi ilk gün, saat 04.17’de kıyamet gibi bir sallantıyla uyandık’ diyerek 6 Şubat 2023’te Kayseri’de yaşananlarla ilgili süreci anlattı.

Kahramanmaraş Kriz Merkezi’nde Arama Kurtarmadan Sorumlu Koordinatör Vali olarak görevini icra ederken yaşadıklarını da anlatan Vali Çiçek, “Orada bulunan kriz merkezindeki il sağlık müdürümüz annesini enkaz altında bırakarak, ‘devlet beni çağırıyor’ diye kriz merkezine gelmişti. Yine başka bir müdürümüz, çocukları enkaz altındaydı ama o kriz merkezine acilen gelin çağrısına uyarak kriz merkezine gelmişti. O salonun evlatları veya aileleri enkaz altındaydı ama onlar o gün devlet bizi çağırıyor diye kriz merkezine gelmişti. Sonraki saatlerde helallik alarak devam ettik çalışmamıza” ifadelerini kullandı.

“Büyükşehir Belediye Başkanımız Her Yerde”

Deprem bölgesinde verilen mücadelenin başka bir ruh olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:

“Başka bir ruhtu, başka bir zamandı o an. Dolayısıyla hep beraber belki acılara şahit olduk ama büyük milletin birlik ve beraberliğine şahit olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın emriyle de kamu görevlileri aktılar oraya. Gönüllüler günlerce mücadeleler verdiler. Gerçekten büyük mücadeleydi. MÜSİAD Başkanımız, OSB Başkanımızla alanda beraberdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız bir Maraş’ta, bir Elbistan’da, bir Adıyaman’da her yerde. Mustafa Yalçın, Ahmet Çolakbayrakdar, Melikgazi Belediyemizle ilk çarşımızı yaptık. Her birimiz bir mücadele verdik.”

Hurda yasası çıkıyor Hurda yasası çıkıyor

“Kayseri’ye Kara Sevdalı Bir Adam Olarak Döndüm”

Vali Çiçek, deprem bölgesine yağmur olup yağan Kayseri’ye teşekkür ederek, “Kayseri’de olmaktan dolayı çok büyük bir sevgi duyuyorum. Kayseri’den Maraş’a giderken Kayseri’yi çok seven, Kayseri’ye hizmet yapmaktan onur duyan bir valiydim ama Kayseri’nin oraya yağmur olup yağdığını gördüğümde artık Kayseri’ye kara sevdalı bir adam olarak döndüm” dedi.

“İyi Ki Bu Mesleğin İçindeymişim”

6 Şubat depremlerinde bölgede görev alan arama kurtarma personelinin çalışmalarını ifade eden anılarını paylaştığı anma programında, Kayseri İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Teknisyeni Ümit Doğan da depremin yaşandığı ilk andan itibaren çok hızlı bir şekilde kurumlarına intikal ettiklerini belirterek, “Yola düştük, daire müdürlerimiz, şube müdürlerimizin koordinasyonu ile birlikte bölgeye hızlı bir şekilde intikal ettik” dedi ve Kahramanmaraş Türkoğlu Şekeroba Mahallesi’nde vatandaşların talepleri ile ihbarı doğrultusunda ilk enkazda 09.30 sularında arama kurtarma çalışmalarına başladıklarını ve Mehmet isminde bir vatandaşı enkazdan kurtardıklarını anlattı. İkinci çalışmada ise bir hanımefendiyi kurtardıklarını ifade eden Doğan, bu çalışmanın duygusal olarak da efor açısından da zorlu olduğunu paylaştı. Enkazdaki arama kurtarma çalışmalarında öylesine duygusal durumları yaşadıklarını bildiren Doğan, sözlerle ifade edilmekte zorlandığı çalışmalarda üzüntüyü, zorluğu, umudu bir arada yaşadıklarını vurgulayarak “İyi ki bu mesleğin içindeymişim” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü UMKE Gönüllüsü Paramedik Dilek Savcı ise deprem bölgesine ilk giden ekipler arasında yer aldığını belirterek, yetişkin ve çocuk depremzedelere en kısa sürede müdahalede bulunduklarını kaydetti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Müdahale Şube müdürü Muhammed Zeynuddin Bağdat, depremin ilk anlarından itibaren Kayseri’deki 16 ilçeye ekipleri sevk ederek Kayseri’de olumsuz bir durum olmadığını tespit edip, daha sonra ise Kahramanmaraş merkeze görevlendirildiklerini kaydetti. Bağdat, 9 araç ve 59 personel ile Hayrullah Mahallesi’ndeki arama kurtarma alışmalarında 17 gün boyunca faaliyet gösterdiklerini söyleyerek süreç içerisinde birçok cana dokunma fırsatları olduğunu kaydetti. Kurtardıkları canlardan dolayı mutlu olduklarını dile getiren Bağdat, 17 gün boyunca kendilerini yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a, Vali Gökmen Çiçek’e ve dua ile maddi manevi destekleri dolayısıyla yanlarında olan vatandaşlara teşekkür etti.

Ekip liderlerinin sırtında ne yazarsa yazsın önemli olmadığını, omuz omuza çalıştıkları, günlerce uykusuz çalıştıkları bütün arkadaşları ile gurur duyduğunu ifade eden Türkuaz Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mehmet Eskitaş da bütün acıları birlikte yaşadıklarını söyledi ve birlik, beraberliğin önemine değindi.

ANDA Derneği Kayseri İl Temsilcisi Şevket Doğan ise hızlı bir reaksiyon gösterip AFAD ile iletişim halinde Kahramanmaraş bölgesi ile Osmaniye’de arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduklarını kaydederek, birçok mutluluğa ve acıya şahit olduklarını anlattı.

Enkaz altından kurtarılan Nurdağı’nda polis memuru olarak görev alan 27 yaşındaki Kübra Uzunarslan da duvar ve camların kırılması ile uyandığını anlatarak enkaz altında kaldığını söyledi.

14 saat sonra anda ekibin kendisini enkaz altından çıkardığını belirterek duygulu anlar yaşadı. İHH Kayseri Arama Kurtarma Sorumlusu Ahmet Aydan Bekâr, yaptığı konuşmada insanüstü çalışmalar ile saatlerce yemeden, içmeden, uyumadan arama kurtarma çalışmaları yapıldığını dile getirerek düsturlarının, ‘insanı yaşat ki insanlık yaşasın’ olduğunu vurguladı.

Deprem bölgesinin tamamında insani yardım anlamında 110 gün boyunca çalışarak bu yardımların koordinasyonunda görev aldıklarını dile getiren Yesevi Hareket Genel Başkan Yardımcısı Neciyullah Kocabıyık da ilk 16 günde arama kurtarma çalışmalarında bulunduklarını, sonrasında ise insani yardım faaliyetlerine geçtiklerini ifade etti ve anılarını paylaştı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, İl Müftüsü Yusuf Akkuş tarafından dua edildi.