SGK, sigortalılara ve emeklilere kaplıca tedavisi desteği sunuyor. Romatizmal hastalıklar gibi rahatsızlıklar için önerilen bu alternatif tedavi, rapor onayıyla SGK tarafından finanse ediliyor. Tedaviden yararlanabilmek için sağlık kurulundan alınan rapor şart. Kurul, hastalığın tanısını koyarak tedavi süreci ve seans sayısını belirliyor.
Emekliler doktorlarının onaylaması ve rapor alması halinde Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesislerine başvuru yapabiliyor. Özel kaplıcalarda konaklama giderlerinin artmasıyla birlikte masrafları karşılayamayan emeklilere bu tedavileri için bir fırsat sunuluyor.
KAPLICA TEDAVİLERİNDE SGK DESTEĞİ PEK BİLİNMİYOR
SGK’nın sağladığı bu desteklerden sadece emekliler değil, çalışanlar da faydalanabiliyor. Ancak kaplıca desteğinden yararlanmak için bazı şartlar gerekiyor. Raporu olan ve SGK tarafından belirlenen şartları taşıyan sigortalılar ve emekliler termal tesis ve kaplıca tedavilerine ücretsiz yararlanabiliyor.
SİGORTALI VEYA EMEKLİ OLMANIZ YETERLİ
Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortalı ve sigortalıkları sonunda emekli olanlara öncelikle bazı romatizmal rahatsızlık ve çeşitli hastalıklar nedeniyle ilaç ve ameliyat dışında alternatif tedavilerde de destek sağlıyor. Belirli şartlardan karşılanan bu tedaviler için ilk ve en önemli şart SGK sistemine kayıtlı olmak.
ÇOĞU KİŞİ BU HAKTAN FAYDALANAMIYOR
Pek çok hastalık için alternatif bir yöntem olarak önerilen sıcak su ya da diğer bir değişle kaplıca tedavileri SGK kapsamında yer alıyor. Uzun süredir devletin verdiği destekler arasında yer alıyor. Masrafların karşılanmasına rağmen SGK’ya pek çok kişi bu tedavilerden haberdar olmadığı ya da yeterli bilgiye sahip olmadığı için bu haktan faydalanamıyor.
ALTERNATİF TEDAVİ İÇİN RAPOR GEREKİYOR
SGK’nın karşıladığı alternatif kaplıca tedavilerinden faydalanmak için hastanelerden rapor almak gerekiyor. Yararlanacak sigortalının, resmi sağlık kurumlarında bulunan en az bir fiziksel tıp, rehabilitasyon, tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzman hekiminin yer aldığı kurullarından rapor alması gerekiyor. Sağlık kurulu tedaviye uygun görürse verecekleri rapor ile kaplıca tesislerine müracaat edebilecek.
SEANSLAR KURUL TARAFINDAN BELİRLENİYOR
Sağlık kurulunun düzenlediği raporda tedavi sürecine ilişki bilgiler ayrıntılı olarak yer alıyor. Kurul, hastalığın tanısı, önerilen tedavi yöntemi, kaç seans alınacağı ve gün sayısı bilgilerini detaylıca belirtiyor.
HEMEN BAŞVURU YAPMANIZ GEREKİYOR
SGK yol, gündelik giderler ve refakatçi giderlerini tedaviye göre karşılıyor. Sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarih sonrasında 6 ay içinde tedaviye başlanmaması durumunda raporun yenilenmesi gerekiyor. Raporu alır almaz tesis randevularının tamamlanması gerekiyor. Bunun için 5 günlük süre tanınıyor.
DESTEKLER BELİRLİ KAPLICALARA VERİLİYOR
Devlet desteğinden yararlanacak kişilerin dikkat etmesi gereken diğer bir nokta ise kaplıcaların Sağlık Bakanlığınca işletme izninin bulunup bulunmadığı. Tesis bu şartı sağlamıyorsa ödemeler yapılmaz. Diğer önemli nokta ise, banyo ücreti, yol, gündelik ve refakatçi giderlerinin SGK tarafından karşılanmamasıdır. Yol gideri belli şartlarla ödenebiliyor. Yol giderinin ödenmesinde, tedavinin sağlanabildiği en yakın kaplıca tesisinin bulunduğu yerleşim yeri esas alınıyor
HANGİ MASRAFLAR KARŞILANIYOR?
Yol, gündelik ve refakatçi giderleri tedavi için düzenlenen sağlık kurulu raporuna dayanılarak karşılanıyor. Kaplıca tesisine gidiş ve dönüş yol parası, gündelik giderler, her gün için 1 adet kaplıca-banyo ücreti SGK tarafından karşılanıyor.