Kayseri Barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Üniversiteler, en üst seviyede eğitim veren, bilimsel araştırmalar yapan, bilgi üreten, yapılan çalışmaları yayımlayan ve toplumun hizmetine sunan kuruluşlardır.
Çağdaş toplum seviyesine gelmenin en önemli aracılarından biri de üniversiteler olup, bir yönüyle ilim irfan yuvasıdır. Üniversiteler, geri kalmışlıkla mücadele kurumlarıdır.
İdarecimiz, doktorumuz, öğretmenimiz, avukatımız, sporcumuz, sanatçımız vs. üniversitelerde yetişmektedir. Bu yönüyle, üniversitelerin topluma katkısı olduğu gibi toplumsal sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu nedenle de üniversitelerin bilimsellikten uzaklaşmaması, topluma yön verecek bilimsel çalışmalar yapması, tek tip anlayışına mahkum olmaması, topluma ufuk açması, farklı görüş ve çalışmalara engel değil destek vermesi, beklenendir.
15.09.2022 tarihinde Rektör olarak atanan yöneticinin, atandıktan sonraki ilk icraatı, Baromuz üyesi Avukatlardan oluşan oyuncuların meşhur bir tiyatro oyununu (Kaç Baba Kaç) üniversiteye bağlı seminer salonunda sahnelenmesini engellemek olmuştur.
KOMEDİ OYUNUNU ENGELLEYEN YASAKÇI ZİHNİYETİ KINIYORUZ
20.09.2022 tarihinde üniversite yeni yönetimin yaptığı toplantıda Rektör, tiyatro oyununda rektör kelimesi geçmesini ileri sürerek bu oyunun sahnelenmesini yasaklıyorum demiş, Baro kalemi aranarak bildirilmiştir. Oyun komedi oyunu olup ana tema, rektör değildir. Bir komedi oyununda, rektör kelimesi geçti diye bu yasaklayıcı zihniyetin sergilenmesini kınıyoruz.
KURUMLAR ARSINDA NEZAKETLE HAREKET EDİLMELİDİR
20.09.2022 tarihli toplantıda, oyunun üniversite salonunda sergilenmesini yasakladım diyen Rektör, aynı toplantıda, iptal gerekçesine gelecek tepkilerden çekinmiş olmalı ki, muhtemelen asıl gerekçeyi gizlemek gerektiği düşüncesinden hareketle, o anda bir iptal gerekçesi bulmaya çalışmış, neticede de “tiyatro oyununa denk gelen saatlere başka bir program koyalım hızlıca, hemen organizasyonu da yapın, bizim kendi programımız ile çakıştığı için sizin programı iptal etmek zorunda kaldık ditelim” şeklinde konuştuğu anlaşılmıştır. Bir şehrin kurumları, nezaket çerçevesinde farklı konularda işbirliği içerisinde çalışmalar yapmaktadır. Bugüne kadar da Baromuz, şehrimize, şehrimizin kurumlarına büyük saygı göstermiş, aynı şekilde büyük saygı görmüştür. Olması gereken de budur. Sanıyoruz ki şehrimizin kurumları arasında böylesine vahim ve de trajikomik bir olay ilk defa yaşanmıştır. Rektörümüzü ayakta alkışlıyoruz.
BİLİM, SANAT, ÖZGÜRLÜK KAVRAMLARIYA ANILMASI GEREKEN ÜNİVERSİTENİN YASAKLARLA YAN YANA GELMEMESİ GEREKİR.
22 Eylül günü oyunun provası, 23 Eylül günü tiyatro oyununun sergilenmesi, 24 Eylül günü de seminer olmak üzere üst üste toplam 3 gün için 1 ay öncesinde yazılı talep gönderilmiş ve salonun müsait olmadığına ilişkin üniversite yetkililerinden onay alınmıştır. Hal böyle iken, oyundan 3 gün önce akşam vakti telefonla Baro personeli aranılarak, “Rektör, oyunun burada oynanmasını yasakladı, oyun iptal ama 24 Eylül’deki seminerinizi yapabilirsiniz” şeklinde son dakikada iletilen, nezaketten uzak bildirimin takdirini de kamuoyuna bırakıyoruz. Bilim, sanat, özgürlük kavramlarıyla anılması gereken üniversitenin yasaklarla yan yana gelmemesi gerekir.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda tiyatro oyununun sahnelenmesi nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teşekkür ederiz.
24 Eylül Cumartesi günü üniversite seminer salonunda yapılması planlanan seminerimizi de üniversitede yapmama kararı almış bulunmaktayız.
Kamuoyunun ve meslektaşlarımızın bilgi ve takdirlerine saygılarımızla duyurulur.