Ekim ayının son haftalarında dalında olgunlaşan ve yavaş yavaş sofralara düşmeye başlayan şifa deposu kestane hakkında bir takım araştırmalar yaptık. Yaptığımız araştırmalarda vatandaşın; Bu yıl kestanenin fiyatı ne kadar olacak?, Kestane nerede yetişir?, Kestane ağaçları hep sahipli mi?, Dağda kestane olur mu?, Kestane nerede yetişir?, Kestane hangi ilde yetişir?, Kestane nasıl toplanır?, Kestane hangi illerde yetişir?, Kestanenin faydaları nelerdir?, Kestane nasıl pişirilir?, Kestane hangi ürünlerde kullanılır?, Kestane ile pasta yapılır mı?, Kestane, Aydın, İzmir, Kastamonu, Sinop, Ege Bölgesi, Nevşehir'de kestane yetişir mi? gibi sorularının cevaplarını araştırdık.
KESTANENİN ÖZGEÇMİŞİ
Kestane kayın ailesine ait, kuzey yarım kürede ılıman iklimlere sahip bölgelerde yetişen bir tür kuruyemiş olarak bilinir. Kestane, yüksek oranda nişasta ve C vitamini içerdiği biliniyor. Hafif tatlı bir tada sahip bu muhteşem lezzet, yörelerde un olarak da kullanılıyor.
BU YIL KESTANE FİYATLARI
Hasadına yeni başlanılan kestanenin bu yıl iç piyasada fiyatları merak ediliyordu. Kestanenin kilogramı bu yıl 150 ila 200 TL aralığında olacak. Kaliteye göre fiyatların değişiklik göstereceği muhteşem lezzet önümüzde ki günlerde satışa sunulacak.
KESTANE İLE PASTA YAPILIR MI?
Aydın’da ki kestaneler Bursa’da ise Kestane şekeri adı ile bir tatlı çeşidine dönüştüğünü biliyoruz. Kestane bazı çörek, kek ve pasta çeşitlerinin içerisinde muhteşem bir lezzet ortaya çıkartır.
PİŞMİŞ KESTANENİN FAYDALARI, NEREDE YETİŞİR
Kestane C,E,B vitaminlerine sahip bir üründür. Türkiye’de gelinlikle Aydın İlinde yetişir. Ege Bölgesi toplam üretimde yüzde 72 payla ilk sıralara yerleşmektedir. Aydın’ın dışında İzmir, Kastamonu, Sinop gibi illerde de kestane üretimi yangın olarak yapılır.
KESTANE TOPLAMA ŞEKLİ!
Türkiye’de bu lezzeti seven neredeyse herkes Kestaneyi gidip dalından toplamayı çok istemektedir. Bu yüzden de Kestane nerede yetişir?, Kestane ağaçları hep sahipli mi?, Dağda kestane olur mu? gibi soruları çok duyarız. Kestane ağaçları bölge bölge farklılık gösterir. Aydın ilinde Kestane ağaçlarının geneli sahiplidir. Dağlık alanların uzağında ise sahipsiz ağaçlar görmek mümkün. Bu bölde yaşayan vatandaşlar hafta sonları kendi kestanesini kendisi toplamaya gider.
Biraz zahmetli olan kestanenin toplanışı şu şekilde: Önce ağaçlardan eldiven veya sopa yardımı ile düşürülen kestanenin üzerinde ki diken temizlenir. Kesinlikle kestane eldivensiz toplanmaz. Yoksa dikenler elinize batabilir.
Eğer ki Kestaneler fazla toplanmış ise kış mevsiminde tüketmek için serin bir ortamda saklanması gerekir. Yoksa böceklenme ve küflenme vakalarına rastlanır. Yada dondurucuya da konulabilir.